Det är svårt..

Föräldraskapet, det är svårt. Det tog lång tid innan jag blev tillfreds med tanken att jag gör så gott jag kan och det är bra nog. Mina erfarenheter kring ett föräldraskap blandat med mina kloka tankar, det blir bra. Sen uppstår det såklart situationer en kunde ha gjort saker och ting på ett bättre sätt men jag tänker att eftersom att jag är kapabel till att reflektera kring det i efterhand så blir det hela tiden bättre.

Det finns situationer som hänt som aldrig skulle hända idag. T.ex. Hur rädd jag var när Alexis skulle springa ner för en kulle som 2-3 åring. Hur jag liksom ”nej nej, akta nu, du kan slå dig”. Linda in barnet i bomull 😉 Likadant när Novalie och Alexis skulle göra det som yngre. Men när jag hörde mig själv säga att de ska akta sig hit och akta sig dit så blev jag tyst och sa istället ”spring spring” trillar dem så gör dem det. Men gör dem det inte, så har dem kul. En mjuk gräsmatta, hur illa kan de slå sig?

Jag är mer en testa-förälder än en akta-dig-förälder nu. Och det ger barnen mer utrymme och bättre självförtroende vilket leder till att de klarar det dem tar sig för på ett bättre sätt.

En sak är jag dock säker på och det är att en aldrig kan bli en perfekt förälder för det finns inga sådana men jag kan bli den bästa föräldern för mina barn. Ingen känner dem som jag och kan tillmötesgå eller förstå dem så som jag. Men det ska vara med en självinsikt att jag inte kan göra hur som helst för det. En diktatur-förälder lär jag aldrig bli. Det är inte dit jag strävar.

Men jag önskar en ömsesidighet som jag ändå har på känn finns där. Att lyssnar jag på dem, lyssnar dem på mig. Hoppas jag. Det värsta med föräldraskapet är en ständig oro att något ont ska hända barnen, eller när en bråkat och inte känt att det blev ett riktigt förlåt innan lämning på skolan. En olustig känsla i hela kroppen, under hela dagen. Och direkt ifrågasätter en sig själv som förälder. Gjorde jag rätt? Kunde jag göra på annat sätt? Vad kunde jag gjort bättre? Varför blev det som det blev? Går hon med samma känsla under hela dagen i skolan?

Ja, det är verkligen inte lätt att vara förälder. Det är alltid med någon annan i centrum än sig själv. Livet kretsar kring hur en kan göra allt så bra som möjligt för barnen. En får inte glömma sig själv. Men det är lättare sagt än gjort när jag oftast är Mamma Therese än bara Therese.

Vem är Therese?

Annonser

Tack för att du har något att säga!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s