En doft, fördjävligt.

Jag kan inte stoppa tankarna när dem väl kommer. De tränger igenom.

En flashback, en kick eller snarlik käftsmäll.

Doftar på en egenodlad blomma. Varför odlade jag den?, hinner jag tänka.

En doft, en flashback. En förmaning till mitt forna posttraumatiska beteende. Det går nog aldrig över.

Doften fräter på mitt näshår.

Jag, lilla jag, med ansiktet i en Tagetesrabatt. Hade vi sådana odlade nångång? Jag vet inte, jag minns inte. Doften tränger in, hjärnan gör ont. Försöker läsa kurslitteratur. Låtsas som om inget hade hänt. För jag vet aldrig om det har hänt.

Känslan är ändå obeskrivligt verklig. Samtidigt som jag luktar på blomman så känner jag att tryck i ansiktet. Ett tryck med kinden mot en blomrabbat. Ett tryck på andra sidan av ansiktet av en vuxen hand som täcker hela sidan. Känslolös, jag visste och vet hur en stänger av, hur en själsligt lämnar situationen.

Jag vet inte om det har hänt, eller om händelsen utspelade sig så som flashbacken uppenbarade sig. Kanske blandar jag ihop olika händelser, kanske hjärnan spelade mig ett spratt. Kanske jag går i försvar?

Att hjärnan jobbar så att den i stunden stänger av för att sedan dras igång med hjälp av en doft, något som är förknippat, när jag är mer mottaglig för minnet är också ett försvar för att hjärnan ska orka med det.

Jag har en sådan distans till det nu. Jag vet vem jag är. Vad jag vill och vad jag kan. Jag är inte ett hjälplöst barn någon kan utnyttja. Sådant jag inte minns och kan berätta om när som helst slår jag gärna ifrån mig då jag inte kan relatera till det lika starkt som mitt minne att få en handduk nedtryckt i min 4-5 åriga hals så till den grad att jag såg slutet. Kanske även för att det hände mer ofta än att ligga i rabatten och känna sig värdelös. Tagetes blommar ju inte jämt.

En flashback får aldrig ner mig igen men vem fan vet? Det värsta kanske inte har uppdagats än.

Och jag blommar nu.

Annonser

Tack för att du har något att säga!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s