Påsk i all ära, men stackars hönor. Egentligen.

Hoppas att ni har haft en bra dag idag! Har ni haft fint väder? Här i Bollnäs har det varit både moln och sol, mera sol lovas imorron. Så då får Ville sola mer i solen så som han har gjort idag. Jag och Kristoffer var ute i skog och mark idag för att plocka påskris, det blev fiin fint! Smyckade det med diverse påskpynt. Jag antar att vi kökte fejkfjädrar men inget jag vet säkert. Har vi köpt fjärdar som är plockade ifrån levande fåglar så får man leva med det. Läste en insändare i metro och har även läst nått fakta blad om det här med hönsägg. Vi äter ju hur många ägg som helst och om man ser på vilka förhållande de där äggen är värpta i så borde vi inte äta ägg över huvud taget.

En höna värper väl ett egg per nån viss tid. Vet inte om det var per år eller vecka lr va det va. Och när ägget är ute så får de inte ruva på det, inte heller se sina barn kläckas. För att skynda så ruvas det i värmerum och ut kommer kycklingar så att man inte äter upp alla utan fortsätter att producera höns och tuppar. De hönor som får ur sig massvis med ägg gör det under mycket stress och plågor. Det är inte normalt för en höna att värpa massvis med ägg. Så därför borde ju ägg bojkottas(stavning). En del resonerar som så att det är ett onödigt ”livsmedel”. Jag vet inte hur bakning ska gå till utan ägg. Vad det än är för mat och grova råvaror så ligger det djurplågeri bakom det.

Läste idag i boken Den hemlige kocken där han skriver om hur mat är framproducerat hur många höns det är som plågas. Man vill inte köpa utländskt för att man tror att de svenska hönorna kommer ifrån bättre gårdar men ändå vill man inte köpa kycklingen som är lite dyrare. Tar man den billiga varianten, ju jävligare har dom haft det. Ta man ett billigt så har hönan matats med diverse koncentrerad mat och spannmål. De kycklingar som är dyrare är de som lever på öppna fält om man nu ska kalla det så och fått ganska bra föda. Det är ca 2,2 miljoner höns som dör innan de ens kommit till stället de ska bo på för att de klämts ihjäl i transporten eller dött för att de är rädda eller av skador de fått.

De kycklingar som är den dyra sorten har också fått leva längre ca 81 dagar jämfört med de billigare kycklingköttet där de bara får leva i ca 30 dagar. Under denna tiden har de inte fått uppleva den finaste tiden i livet och det kan man ju ha i åtanke när man sätter tänderna i en fiin kycklingfilé. Eller ha en kycklingklubba i handen. Man väljer ju själv hur man vill ha det. Men ska man tänka på all bakgrund till de man äter så borde vi alla bli veganer och bara äta fallfrukt. Det är självklart tragiskt med djurplågeri och jag hatar det så att mitt hjärta blöder, men jag tycker att kött är en basvara som man ska äta. Jag förstår alla vegitarianer, men inte veganer. En grönsak har inget liv.

Kristoffer har precis börjat med maten… Fläskfilé och basmatris och så en god sås. Och vi vet inte vad det är för skillnad på basmatris och vanligt, någon som vet? Basmatriset var iaf mycket dyrare. Kanske bättre framställt då? Utan tillsatser, eller mindre tillsatser. OM det nu kan vara tillsatser i ris. Nån som vet skillnaden mellan basmatris och vanligt?

Imorron blir det påskmat med allt vad det innebär. Och på söndag ska vi vara med i bingolottos guldkväll. Alltså inte med i tvrutan utan med å spela. Vi har två lotter var i tron om att vi har mer chans att vinna då, så det får vi hoppas. Vi har spelat en gång innan men då vann vi ingenting. Känns lite ålderdomligt att spela bingolotto men det är faktiskt mysigt att göra det med sin käresta lr med ett kompisgäng. Det var andra tider när det vat Leif ”Loket” Olsson i spetsen men man får tar det för vad det är och vi lär ändå får en bra kväll på söndag. Sist var det vid jul och då var det lite julrim och julgodis så det var stämning på hög nivå 😉


Hoppas eran långlediga påskhelg blir minst lika bra som min! KRAM på er!

Det högsta nöjet i livet är att göra sånt som folk säger att du inte får
/ Walter Bagehot

Klockan är: 18.51

Annonser

2 thoughts on “Påsk i all ära, men stackars hönor. Egentligen.

  1. Jag tycker att man kan äta ägg och kött och fisk..jag gör det… och samtidigt kämpa för att slaktdjur… och värphöns och fiskar och fåglar och …. skall få ett drägligare bättre liv innan de slaktas, fiskas och när de hålls instängda…

    Jag köper närproducerat så ofta jag kan… från små gårdar… där jag vet att de haft det bra…

    Men det kostar ju…

    Så det gäller att kämpa… men med ”justa” medel… inga glasbitar i kyckling eller korv… för Djurens rätt. Kramar!

Tack för att du har något att säga!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s